Een Vorstelijk Broodje Hamburger

Een Vorstelijk Broodje Hamburger

Een broodje hamburger eten we (bijna) allemaal wel eens. Sommigen onder ons doen dat zelfs bij zo’n ‘drive thru’ restaurant. Niks op tegen, doe ik ook wel eens. Lekker onderweg even snel zondigen. Het vervelende van die beroemde gele ‘M’ met die clown is dat je het terrein nog niet af bent of je hebt alweer trek. Alsof je bij de afhaalchinees bent geweest. Het heeft wel gewicht, maar erg voedzaam is het allemaal niet.

Dit recept heeft niet voor niets de titel ‘Een Vorstelijk Broodje Hamburger’. Vorstelijk betekent hier ‘ruim bemeten en zeer smakelijk’. Anders dan bij de ‘drive thru’ zit aan deze hamburger wel smaak, en je hebt de eerste uren echt voldoende gegeten. Moeilijk te maken is het niet, bijzondere ingrediënten heb je niet nodig. Wel een stevig broodje en smakelijk en verantwoord rundergehakt.

Een Vorstelijk Broodje Hamburger

Recipe by Berend QuestCourse: Hoofdgerecht, LunchCuisine: WereldDifficulty: Eenvoudig
Porties

3

personen
Bereiding

15

minutes
Baktijd

15

minutes
Totaal

30

minutes

Ingrediënten

  • 3 Italiaanse bollen (die grote, zoals bij de Jumbo)

  • 400 gram rundergehakt

  • 1 ei

  • 2 sneden oud, bruin brood

  • 1 eetlepel paprikavlokken

  • 1 flinke theelepel komijn

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 1 afgestreken theelepel knoflookpoeder

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • peper en zout

  • olijfolie

  • Voor de garnering
  • 9 plakken (oude) kaas

  • tomaat

  • augurk

  • Voor de saus
  • 1/2 eetlepel Dijon mosterd

  • 1 eetlepel honing

  • 2 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt

  • 1 handje fijngesneden peterselie

  • 1 theelepel dille

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, gebruik de grilstand. Plaats de sneden brood op een rooster en rooster het brood tot het helemaal droog is. Vermaal het dan tot paneer. Maal in een vijzel de komijn stuk (of gebruik komijnpoeder).
  • Voeg het ei, de paneermeel en de kruiden bij de gehakt en kneed. Maak op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gehakt in 3 gelijke delen en draai er stevige ballen van. Maak de ballen plat, zorg voor een diameter die maakt dat je ze alle drie tegelijk in één koekenpan kan bakken. Bak de hamburgers in een scheutje olie* op rustig vuur een minuut of 7 aan iedere kant. Gebruik anders een kernthermometer als je onzeker bent of de hamburgers wel gaar zijn. De kern moet ongeveer 70 graden zijn.
  • Maak tijdens het bakken van de hamburgers de saus. Voeg de ingrediënten bij elkaar en roer deze goed door.Een Vorstelijk Broodje Hamburger
  • Snijd de broodjes doormidden en zet ze een paar minuten onder de gril. Smeer daarna de helften in met de saus.Een Vorstelijk Broodje Hamburger
  • Bedek de bodem van de hamburger met tomaat, augurk en kaas.
  • Leg de hamburgers op de bodem van het broodje, zet de andere helft er bovenop en je vorstelijke broodje hamburger is klaar om op te eten. Een Vorstelijk Broodje Hamburger
  • Wij aten de hamburger met een simpele salade van wat rauwe spinazie.Een Vorstelijk Broodje Hamburger

Aantekeningen

  • * Waarom olie en geen boter? Boter mag, en is wellicht nog lekkerder ook. Maar, boter vraagt aandacht. Als de boter verbrand, dan wordt het bitter en gaat stinken. Olie kan veel beter tegen een hogere temperatuur. En dan nog dien je de hamburgers een beetje rustig te laten garen.
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

Geef een reactie