Gegrilde Kip uit de Oven

Durf jij te zien wat je eet?

“Als je vandaag de dag naar de slager gaat, is het bijna onmogelijk om de verschillende delen van het dier te herkennen; alles is gefileerd, opgerold of gepaneerd en er is geen bot meer te zien”, aldus Jean Beddington in haar woord vooraf in haar boek ‘Bouillon’. Wanneer ik de video masterclass van Wil Demandt waarin hij een ‘Coq au Vin’ bereid aan mijn gezin zou laten zien, eet niemand meer wat. Een collega aan wie ik het perfecte recept voor een gegrilde kip liet zien sloeg het wat gegeneerd af. “Mijn vrouw en kinderen eten geen kip wanneer het er uitziet als kip”, sprak hij.

We eten tegenwoordig liever vlees dat niet herkenbaar is als een dier. In de vorm van worst, gehaktbal, slavink, gepaneerde schnitzel, kipnugget, hamburger enzovoort. Daar is op zich nog niets mis mee. Het wordt minder wanneer – zoals het gezin van mijn collega die ik aanhaalde – vlees niet meer eten wanneer het herkenbaar is als dier. Niet het weigeren van vlees vind ik lastig. Wat ik lastig vind is dat mensen blijkbaar het idee van een dood dier op het bord niet meer kunnen verdragen, maar wel massaal hamburgers, worsten, kipnuggets en op vlees gebaseerd broodbeleg naar binnen werken waarmee een verschrikkelijke vleesindustrie in stand wordt gehouden.

Het zou goed zijn wanneer we onze koppen eens uit het zand zouden trekken. Als je vlees eet, wordt daar een dier voor doodgemaakt. Wil je geen vlees eten omdat je geen beesten dood wil maken? Mijn zegen, en zelfs mijn respect heb je. Wil je wel vlees eten? Realiseer je dan dat er een dier voor wordt gedood. Kom je eigen gedrag onder ogen. Wellicht dat je dan meer gaat nadenken over WELK vlees je wel of niet wilt eten. Misschien snap je dan beter dat een kip niet alleen bestaat uit een kipfilet en een kippenpoot, maar ook uit dijen, nek, karkas, botten en ingewanden. Het doden van een dier wordt beter te accepteren wanneer het dier ook van kop tot staart, dus alle eetbare delen, worden gebruikt.

De ‘Coq au Vin’ van Wil Demandt is een mooi voorbeeld van verantwoord vlees eten. Coq au Vin is een gerecht dat wordt bereid van een oude, taaie haan die bij de kippen, nou ja, niet meer presteert zeg maar. Wil Demandt laat in onderstaande video zien hoe hij een haan schoonmaakt en marineert en – op de darmen na – wordt de hele haan ook gebruikt. Is het niet voor de Coq au Vin, dan is het wel voor een bouillon. Ik zou zeggen: kijk er eens naar, als je durft.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie