Dit recept voor een ‘Croque Monsieur’ bedacht ik nadat ik bij ‘Lekker van bij ons‘ (dat moet Belgisch zijn, en dat is het ook) een aantal variaties op een Croque zag met de vraag ‘welke Croque Monsieur maak jij?’. Nou, deze dus. Een Croque Monsieur met een chipolata worstje, champignons, tomaat, twee soorten kaas en een fris yoghurtsausje.
Vrouw Quest had de boodschappen in huis, dochterlief kwam van de voetbaltraining, zoonlief had pauze van werk en zelf kon ik ook wel wat energie gebruiken tijdens het maken van een hardhouten vloer op ons dakterras. Omdat de avond ervoor ons vleespakket van binnen was gekomen kon een beetje biologisch rund in mijn Croque Monsieur uiteraard niet ontbreken. We konden er de hele middag op verder.
Croque Monsieur
Course: LunchCuisine: FransDifficulty: Eenvoudig4
Personen15
minutes10
minutes25
minutesIngrediënten
4 chipolata worstjes
8 dikke sneetjes brood
16 plakjes kaas (belegen of jong belegen)
1 stukje witte kaas (zacht, uit pekelwater)
1 grote vleestomaat
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 sjalot
10 champignons
olijfolie
Italiaanse kruiden
1 citroen
- Voor de saus
1 grote eetlepel Turkse of Griekse yoghurt
1 dessertlepel mayonnaise
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel honing
1 theelepel dille
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden. Bak in een koekenpan de fijngesneden knoflook, sjalot en peper. Wanneer de sjalot glazig is voeg je de in kwarten gesneden champignons toe. Voeg na een paar minuten de in kleine blokjes gesneden vleestomaat toe en wat Italiaanse kruiden. Laat een paar minuten sudderen op laag vuurtje. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Bak de chipolata worstjes even in een pan op hoog vuur met een klein scheutje olijfolie.
- Snijd de plakken brood lekker dik. Beleg het brood eerst met 2 plakken kaas, doe er dan de chipolata op en bedek dit weer met 2 plakken kaas. Leg er een snee brood bovenop, druk een beetje aan. Besmeer de boven- en onderkant met een beetje zachte roomboter en zet een minuut op 10 in de oven.
- Blus de champignons en tomaat af met het sap van de citroen. Zet het vuur uit. Meng ondertussen de ingrediënten van de saus.
- Halveer de Croques diagonaal, schep er wat van de tomaat en champignons over en maak het af met wat verkruimelde witte kaas. Doe er een schep van de saus naast.
- Geen brood?
- Vrouw Quest eet even geen brood. Ik nam daarom een grote paprika, haalde de kop er af en vulde hem met het tomaat- champignon mengsel en een paar stukjes chipolata worst. Door een eitje te bakken in een ring kreeg ik en mooi deksel. De paprika ging mee met de Croques in de oven.