In een grijs verleden kocht ik in Tunis, ondanks alle waarschuwingen geen voedsel op straat te kopen, aan een klein kraampje een broodje. De uitbater van de kraam pakte een grote witte bol brood, sneed deze doormidden, plukte de halve bollen leeg en vulde deze vervolgens met de meest lekkere ingrediënten. Het hoofdbestanddeel was tonijn.
Vandaag mijn variant.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 forse Italiaanse Bollen
- 1 blikje tonijn in water
- 150 gram tomaten tapenade
- handje peterselie
- handje oregano
- theelepel chili vlokken
- een scheut mooie olijfolie
- 4 eetlepels tomatenketchup (probeer Ketchup de La Vialla!)
- 1 sjalotje
- 1 limoen
- een halve citroen
- 4 zwarte olijven
Bereiding
Snijd een kapje van de bollen, hol de bollen daarna uit. Besmeer de binnenzijde en het kapje met tapenade.
Snijd het sjalotje fijn en hak de kruiden. Meng in een kommetje een scheut olijfolie met de tomatenketchup en de chili vlokken.
Open het blikje tonijn, giet de tonijn af en knijp de tonijn droog boven een vergiet. Vul de bollen met tonijn en leg het restant tonijn naast de bol op het bord. Bestrooi de tonijn met de gesneden sjalot en strooi vervolgens ruim over het bord de peterselie en de oregano.
Knijp een halve citroen uit boven de twee bordjes. Verdeel de tomatenketchup over de tonijn, leg op ieder bord twee partjes limoen.
Garneer de tonijn met een olijfje en een beetje peterselie.
Schenk nog een beetje olijfolie over het bord.
Neem een hap, doe je ogen dicht en waan je in Tunis!
Eet lekker.