Biscotto Olijf

Biscotto met Olijven & Paprika

‘Gemaksbrood’. Zo noem ik brood waar ik niet in hoef te kneden en eigenlijk nauwelijks aandacht aan hoef te besteden. Je mengt de ingrediënten, voegt toe wat je lekker vindt en bakt een brood. Aan dit gemaksbrood heb ik zwarte olijven, geroosterde paprika en een gefruit sjalotje toegevoegd. Dat ik uiteindelijk een biscotto maakte en geen brood had een reden.

Van brood naar biscotto

Deze biscotto is het gevolg van een ongelukje. Het recept voor het brood dat ik wilde bakken schrijft eigenlijk 300 cc melk voor. Per ongeluk gebruikte ik 350 cc. Het resultaat was dat het brood ‘nattig’ uit de oven kwam en moeilijk gaarde. Nu laat ik mij niet van de wijs brengen als het even niet lukt of wanneer ik een foutje maak. Na het bakken van het brood sneed ik het brood in stroken en bakte het nogmaals om ‘biscotto’ te maken. Biscotto betekent letterlijk ‘tweemaal gebakken’. Deze biscotto gaat perfect bij een soepje, of met een zongedroogd tomaatje bij de borrel.

Over zwarte olijven

De meeste zwarte olijven die je koopt in de supermarkt zijn niet zwart, maar zwart gemaakt. Echte zwarte olijven zijn overigens ook helemaal niet zwart, maar hebben een diep bruin/paarse kleur. Echte zwarte olijven zijn de rijpe olijven van de olijfboom en worden een paar maanden later geoogst dan de groene. Tijdens het rijpen veranderen ze van kleur, en worden ook rimpeliger.

Een gladde, zwarte olijf is nep

Een zwarte olijf is kostbaarder dan een groene. Immers, hij hangt veel langer aan de boom en tijdens de rijping kan hij ook op de grond vallen en gaan rotten. Daar heeft de industrie wat op gevonden. Door groene olijven te behandelen met ijzergluconaat kleurt de groene olijf pikzwart en blijft een mooi glad uiterlijk houden. Iets wat consumenten blijkbaar associëren met ‘vers’. Met een echte zwarte olijf heeft het niet zo veel te maken.
De rijpheid van de zwarte olijf is ook de reden waarom een echte, zwarte olijf bijna altijd met pit verkocht wordt. De zwarte, sappige en zachte olijf laat zich simpelweg veel minder makkelijk geautomatiseerd ontpitten.

Biscotto met Olijven & Paprika

Recipe by Berend QuestCourse: Brood, Lunch, BijgerechtDifficulty: Simpel
Bereiding

20

minutes
40 minuten

1

hour 
Rijzen

3

minutes
Totaal

4

hours 

20

minutes

Ingrediënten

 • 350 gram bloem (+ strooibloem)

 • 10 gram droge gist

 • 7 gram zout

 • 3,5 dl melk

 • 1 scheutje olijfolie

 • 20 zwarte olijven

 • 2 gegrilde paprika’s uit pot

 • 1 sjalot

Werkwijze

 • Doe de bloem in een ruime kom. Voeg de gist en het zout toe. Verwarm de melk tot lauw-warm en voeg deze toe. Roer alles met een lepel tot een beslag. Dek de schaal af en zet weg op kamertemperatuur. Laat een uur of 2 rijzen (langer mag). Biscotto Olijf
 • Snijd het sjalotje fijn en fruit deze even in wat olie. Ontpit de olijven en hak deze fijn. Snijd de paprika’s in kleine stukjes. Doe de olijven, sjalot en paprika bij elkaar en zet weg.
 • Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Gebruik de ring van een springvorm, vet deze licht in en besprenkel met bloem. Zet de ring op het bakpapier.Biscotto Olijf
 • Spatel de ui, olijf en paprika door het beslag. Stort het beslag in de ring op de bakplaat en dek de ring af met bijvoorbeeld een groot deksel. Laat nog een uurtje (of meer) rijzen.
 • Verwarm de oven op 180 graden en bak het brood in 40 tot 45 minuten af.Biscotto Olijf
 • Haal het brood uit de oven, maar laat de oven aan. Snijd het brood in plakken en leg de plakken brood op een rooster in het midden van de oven. Bak nog een minuut of 15 om een heerlijke biscotto te maken.Biscotto Olijf
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

 

One Comment

 1. Pingback: Recept Uiensoep - De Keuken van Quest

Geef een reactie