Aardappelsalade ‘De Rouge’

Deze aardappelsalade is gebaseerd op een salade die wij aten in Thessaloniki, Griekenland. Je weet wel (of niet), zo’n klein tapas restaurantje in een overdekte steeg. Ik maak sindsdien regelmatig zelf mijn eigen variant. Simpel, snel en heerlijk fris! Verrassend ook voor een ieder die het gerecht nog niet kent. Vandaag met de Franse slag. Dat wil zeggen, met een Frans aardappeltje dat ‘De Rouge‘ heet.

Aardappelen. We eten ze, veel. We eten wel minder aardappelen dan vroeger. Aten onze grootouders nog een 130 kilo per jaar, tegenwoordig is het met 80 kilo wel gedaan. Ik vind het overigens nog steeds heel veel. In de stad eten we minder aardappelen dan op het Friese platteland. En, ouderen eten meer aardappelen dan jongeren. In huize Quest worden aardappelen nog slechts een dag of twee per week gegeten. Gelukkig kun je heel veel kanten op met een aardappel. De wat saaie ‘Hollandse prak’ (gekookte aardappelen, groente, vlees en vette jus) eten we eigenlijk nooit meer. Meer weten over de consumptie van aardappelen in Nederland? Hier vind je een leuk overzicht.

Aardappelsalade ‘De Rouge’

Recipe by Berend QuestCourse: BijgerechtCuisine: GrieksDifficulty: Simpel
Porties

4

personen
Bereiding

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

30

minutes

Ingrediënten

  • 750 ram De Rouge aardappelen

  • 1 rode ui

  • tomaatjes

  • een handje olijven

  • 1 teentje knoflook

  • stukje verse gemberwortel

  • peper en zout

  • olijfolie en citroensap

  • wat koriander

Werkwijze

  • Snijd de aardappelen in gelijke delen, bijvoorbeeld kwarten. Kook de aardappelen in de schil ongeveer een minuut of 10. Laat de aardappelen na het afgieten met de deksel op de pan staan, dan garen ze nog wat door.
  • Halveer de rode ui en snijd deze in dunne plakken. In een kom giet je een paar flinke eetlepels citroensap. Klop daar rustig een dubbele hoeveelheid olijfolie door. Maak het teentje knoflook schoon en rasp deze boven de kom met olie en citroen. Doe hetzelfde met een stukje gemberwortel (2 centimeter). Voeg peper en zout toe. Hak de helft van de korianderblaadjes fijn en voeg toe.
  • Meng de olie en azijn door de aardappelen, voeg de ui toe. Maak af met een blaadje koriander en een paar zwarte olijven.
  • Eet lekker!
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

Geef een reactie