Met een recept voor reibekuchen als basis, en na een foutje in de voorbereiding maakte ik de lekkerste aardappelkoekjes ooit. Het foutje was dat ik de aardappelen reeds aan het koken was, terwijl voor originele reibekuchen de aardappel rauw moet zijn. Een fris sausje maakte ik van crème fraiche. Het resultaat was verrukkelijk!
Details
4 personen
30 minuten
7+5
Ingrediënten
1 kilo aardappelen
1 grote ui
4 eetlepels bloem
2 eieren
1 bosje peterselie
1 beker crème fraiche
olie om in te bakken
olijfolie
1 theelepel citroengras puree (sereh)
1 teentje knoflook
1 rood pepertje
peter en zout
Werkwijze
- Kook de aardappelen ongeveer 7 minuten. Laat de aardappel in de schil. Laat de aardappelen een beetje afkoelen.
- Rasp in een kom de ui. Rasp ook de afgekoelde aardappelen. Breek de eieren in de kom bij de aardappel en ui. Hak 2/3 van de peterselie grof en voeg dit toe. Meng de aardappelen, ui ei en peterselie en voeg de bloem onder het omscheppen toe. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verhit ik een ruime, diepe koekenpan een laagje olie. Vorm met twee grote lepels koeken van de aardappel en laat deze in de hete olie glijden. Bak in een minuut of vijf rondom bruin.
- Schep ondertussen de crème fraiche in een kom. Rasp het teentje knoflook boven de crème. Voeg een fijngesneden rode peper (zonder zaad) toe met een scheutje olijfolie en de citroengras puree.
Serveer de koeken direct met een schep van de frisse saus en de rest van de peterselie.
Wij aten de koekjes met een schnitzel en verse salade.
Eet vooral smakelijk!